1940’TAN BERİ GELENEKSEL LEZZET

Ne Aramak İstiyorsunuz?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir tüm öğünlerin kurtarıcısıdır. Sabahları, güzel bir kahvaltının vazgeçilmezidir. Öğlenleri yemekle beraber hazırlanan bir salatayı daha da lezzetli yapar. Akşam yemeklerinde makarnaların veya sosların en iyi arkadaşlarından biridir. Bu kadar çok sevilen peynir, öğünlerimizin kadim dostlarından biridir. Özellikle iyi bir peynir günün her anında tüketilen bir üründür. İnsanın kadim yiyeceklerinden biri olan peynirin tarihi de çok eskiye dayanır. Dolayısıyla bu kadar önemli bir ürünün nasıl üretildiği de merak edilen konular arasındadır. Merak edenler için birlikte inceleyelim.

Peynir mayası nasıl yapılır?

En klasik yöntemin adıdır "Şirden"

Şirden geviş getiren her hayvanın midesinde bulunan bölümlerden biridir. Peyniri mayalamak için sütün içinde bulunan proteinleri parçalamak lazım. Bu parçalanmanın sağlanması enzimlerle gerçekleştiriliyor. Ve eskiler bunu hayvan enzimlerini kullanarak yapıyordu. Peki peynir mayası nasıl yapılır? Şirden mayasıyla beraber en doğal ve kolay peynir mayasını yapabilirsiniz. Peki ama nasıl?

  • İlk önce büyük veya küçükbaş hayvanın midesinde bulunan şirdeni çıkarmakla işe başlayın.
  • Çıkarılan şirdeni ortadan yarın ve iyice yıkayın. Kesinlikle iyice temizlendiğine emin olun.
  • Dışı yağ doluysa, bu yağı temizlemek için uğraşmanıza gerek yok.
  • Yıkama esnasında şirdenin iç kısmında bulunan pileli kıvrımlara dikkat edin. Burada oluşan tahribat enzim oluşumunu engeller.
  • Temizleme işleminden sonra şirden içinde kalan suyu akıtın (bir yere asarak yapabilirsiniz)
  • İçini ve dışını iyice tuzlayın.
  • Rüzgarlı bir yere kurutma işlemi için bırakın. Bu işlem esnasında nem ve ıslanmaktan koruyun.
  • 5-6 gün boyunca kurutma işlemi devam etsin. Her gece alın ve tekrardan tuzlayın.
  • Bu işlemden sonra 3 kaşık yoğurt suyu ya da peynir altı suyuna 1 şirden 1 avuç nohut, 1 avuç kuru üzüm, 1 avuç buğday ve dolu dolu 3 yemek kaşığı tuz ekleyin. Bu işlemden sonra mayalanmaya bırakabilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra şirden mayası hazır olacak.

Peynir Mayası Yerine Ne Kullanılır?

Peynir mayası yerine hayvan kaynaklı mayalar kullanabilirsiniz. Bunun dışında bazı bitkiler de kullanılır.

  • Kapari Yaprakları
  • Isırgan
  • Ebegümeci
  • Diken

gibi bitkiler bunlardan bazılarıdır.

Daha fazla bilgi için web sitemizin blog yazılarına bakınız. Ve Hakiki Tereyağı Nedir? İsimli blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Bloglar