1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

Özellikle anne yoğurdu sevenler buraya. Ev ortamında yoğurt yapmak isteyenler için yoğurt mayalama nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.

  • Öncelikle iyi bir yoğurt için kullandığınız süt çok önemlidir.
  • Daha sonrasında kullanacağınız mayayı belirlemelisiniz. Maya olarak taze yoğurt kullanılacaksa, öncelikle mayayı oda sıcaklığında biraz bekletmeniz gerekiyor.
  • Sütünüzü tencereye alın ve aralıklarla karıştırarak kaynamaya alın.
  • Kaynayan sütün altını kapatın ve ara ara sıcaklığını kontrol edin. Parmağınızı süte soktuğunuzda sıcaklığı hemen hissetmiyorsanız işlem tamamdır.
  • Maya hazırlarken 3-4 yemek kaşığı yoğurdu geçmeyecek şekilde içine hazırladığınız sütten birkaç kaşık süt dökmeniz gerekiyor.
  • Mayayı bu şekilde hazırladıktan sonra sütün içine dökün ve karıştırmaya başlayın.
  • Daha sonrasında buharlaşmanın olmaması için tencerenizin üstüne bir süzgeç kapatın. Ve bir bezle örtün.
  • Birkaç saat üzerini hiç açmadan bu şekilde bekletin.
  • Sonrasında yoğurt tutmuşsa oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve buzdolabınıza alabilirsiniz.

Yoğurdun Sert Olması İçin Ne Gereklidir?

Özellikle el yapımı lezzetlere artan ilgi dolayısıyla evde yoğurt yapımı nasıl olmalıdır sorusuna cevap aranmaktadır. Bu bölümde yoğurtta kıvamın sert olmasını isteyenler için yapılması gerekenleri listeliyoruz;

  • Öncelikle yoğurdu yapacağımız kabın iyice yıkanması gerekiyor.
  • Sütün içerisine fincan tabağı koyun. Bu işlem istenmeyen bir sonuç olan sütün taşmasını engelleyecektir.
  • Sütü kaynattıktan sonra bir kepçeyle birlikte kaplara alabilirsiniz.
  • Bu kapların gerektiği kadar mayalanması için bir yere sabit şekilde bırakılmalıdır.
  • Mayalandığını anlamak için serçe parmağınızı kullanabilirsiniz. 9-10 saniye boyunca dayanabiliyorsanız mayalanma tam kıvamındadır.
  • Daha sonrasında sütünüzden bir kaşık alın ve elde var olan yoğurt ile mayalayın.
  • Ardından kaç kaba böldüyseniz her birine bir tatlı kaşık maya ekleyin.
  • Son olarak bir süzgeç ile yoğurdun ağzını kapatabilirsiniz. Ve bir bezle örtülmelisiniz.
  • 7-8 saat bekledikten sonra ürünü elde etmiş olacaksınız.

Yoğurt Mayasına Tuz Neden Koyulur?

Mayalama işlemi esnasında tuz eklemek, yoğurdun daha hızlı ve istenen şekilde mayalanmasına sebep verir. Dolayısıyla bu işlem yoğurt mayalanırken çok önemlidir. 1 çay kaşığı tuz hazırladığınız yoğurt mayası için yeterli olacaktır.

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır?

Yoğurdunuzu mayaladıktan ve üstünü kapattıktan sonra beklenmesi gereken bir süre var. Yoğurt mayalama nasıl yapılır sorusunu cevaplarken bilinmesi gerekenler önemli bir yer işgal eder. Bunlardan birisi de yoğurdun kaç saat mayalanması gerektiğidir. Yoğurdun mayalanması için 8 saat gibi bir süre en azından beklenmesi gereken süredir.*

Ev Yoğurdunun Faydaları Nelerdir?

Ev yapımı yoğurtlar günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Tercih edilmesinin sebepleri saymakla bitmiyor. Özellikle insan sağlığına sunduğu katkılar sayesinde menülerimizin ayrılmaz parçası olan ev yoğurdunun faydalarını 7 madde gösteriyoruz;

  • Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Cildinizi besler
  • Yağ yakımına yardımcı olur.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kas gelişimine yardımcı olur.
  • Diş sağlığını korur.

Yoğurdun İnsan Sağlığına Etkisi Üzerine Çalışmalar adlı blog yazımız için tıklayın