Yoğurt, sütün yoğurdun kültürüyle fermente edilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür. Protein ve kalsiyum sağlar ve sağlıklı bağırsak bakterilerini artırır.
Sağlığa faydaları, osteoporoza karşı korumadan huzursuz bağırsak sendromunu gidermeye ve sindirime yardımcı olmaya kadar uzanır, ancak bunlar tükettiğiniz yoğurdun türüne bağlıdır.
Eklenen şeker ve işlem bazı yoğurdun ürünlerini sağlıksız hale getirir.
Yoğurtlar, taze süt veya krema olarak başlar. Genellikle önce pastörize ederler, ardından çeşitli canlı bakteri kültürleriyle fermente ederler ve bakteri üremesini teşvik etmek için belirli bir sıcaklıkta bekletirler.
Kültür, sütte bulunan doğal şeker olan laktozu fermente eder. Bu, yoğurda kendine özgü lezzetini veren laktik asit üretir.
Yoğurt Hakkında
-Yoğurt, sütün yoğurdun kültürüyle fermente olmasıyla ortaya çıkar.
-Sağlık yararları, kemik sağlığını teşvik etmeyi ve sindirime yardımcı olmayı içerir.
-Bazı yoğurtlar, bağırsakların sağlıklı kalmasına yardımcı olan probiyotikler olarak bildiğimiz aktif, canlı bakteriler içerir.
-Isıl işlemden geçen yoğurt ürünlerinde, aktif bakteri bulunmadığından sağlığa faydaları az olur.
-Yoğurtlar kalsiyum, B6 ve B12 vitaminleri, riboflavin, potasyum ve magnezyum içerir. Miktarlar türe bağlıdır.
Beslenme
Farklı seviyelerde besinsel fayda sağlayan birçok yoğurt türü vardır.
Yoğurt ne zaman faydalıdır?
Yoğurdun sağlıklı bir seçim olup olmadığı, onu tüketen kişiye ve yoğurdun türüne bağlıdır. Yoğurtların, bağırsak mikrobiyotasını artırabilen protein, kalsiyum, vitaminler ve canlı kültür veya probiyotikler açısından yüksek olma ihtimali vardır.
Bunlar kemikler ve dişler için koruma sağlar ve sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Az yağlı yoğurt, kilo verme diyetinde faydalı bir protein kaynağı olma imkanı vardır.
Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bazıları, bu iddiaların bazılarını doğrulamak için daha fazla araştırma gerekli olmasına rağmen, beyin işleyişini de etkileyebileceğini iddia ediyor.
2014 yılında araştırmacılar, yoğurt tüketmenin tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu. Diğer süt ürünleri türleri, durumu geliştirme olasılığını etkilemedi.
Diğer bilim adamları, probiyotik bakteri içeren yoğurdun çocukları ve hamile kadınları ağır metal maruziyetinin etkilerine karşı başarıyla koruduğunu öne sürdüler.
İnsanlar yiyeceklerini çiğnemekte zorlandıklarında da besleyici bir seçenektir.
Süt ürünü olmayan yoğurtlar, süt veya hayvansal ürünler tüketmeyen veya alerjisi veya intoleransı olan kişiler için bir alternatif sunar.
Yoğurt, sütten daha az laktoz içerir çünkü laktoz fermantasyon sürecinde kullanılır.
Daha fazla faydalı bilgi ve ürünlerimiz için tıklayınız.