Öğle ve Akşam yemeklerimizin vazgeçilmezidir. Özellikle her yemeğin yanına yakışması ve yemeklerin lezzetine lezzet katması, cacığı sofralarımızın vazgeçilmezi yapıyor. Sıcak yaz günlerinin baygınlığını içimizi soğutarak üstümüzden alır. Kış aylarındaysa içerisinde bulundurduğu sarımsak sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlü kılar. Dolayısıyla her mevsimde tüketime uygundur. Bununla beraber lezzetli cacık tarifi nasıl yapılır sorusu da merak edilen bir konudur. Türk mutfağı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biridir cacık. Tabi cacık yapımı ve cacık tarifi, içeriği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ama içeriğinde sadece bir şey eksilmez; salatalık. Kimisi tarafından ince ince kimisi tarafından kalın kalın doğranır. Tabi rendelenmiş haliyle sevenlerde az değil. Dolayısıyla birçok tarifi vardır cacığın. Özellikle kişiden kişiye; yöreden yöreye farklılık gösterir.
Dolayısıyla sofralarımızın en sevilen mezelerinden biri olan cacık yapımı ve tarifiyle sizleri buluşturuyoruz.
Afiyetle tüketmeniz dileğiyle…
Cacık Nasıl Yapılır?
Cacık için birincil malzememiz yoğurt ve salatalıktır. Yoğurdunuzu dilediğiniz bir kap büyüklüğü seçerek içine koyun. Salatalıklarınızı arzu ettiğiniz miktarda alın ve ister ince ince isterseniz kalın kalın doğrayın. Ya da rendeleyin. Tercih ve zevk meselesi olan bu kısmı tamamen size bırakıyoruz.
Şimdi cacık tarifi için aşama gidelim.
Cacık Malzemeleri Nelerdir?
- Yoğurt
- Salatalık
- Tuz
- Sarımsak
- Su (Soğuk kullanın ya da buz atın)
- Zeytinyağı
- Dilerseniz kekik ve pul biber
Cacık Yapımı İçin Gerekenler
- Yoğurdunuzu bir kaba koyun.
- Sonrasında yoğurda su eklemeden önce iyice karıştırın. (Krema gibi hal alması önemli)
- Salatalıklarınızı dilediğiniz miktarda alın ve dilediğiniz şekilde kesin.
- Lezzetli bir cacık yapımı için sarımsak önemli. 2 diş sarımsak alın ve dövün. Yoğurdun içine dökün
- Dilediğiniz miktarda tuz atın.
- Daha sonrasında hepsini kaba aldıktan sonra 3-4 dakika boyunca karıştırın. ( Güzel bir kıvam alması önemli)
- Suyunuz soğuk olsun ya da buz kullanın.
- Son adımda ekleyeceğiniz suyu alın. Hazırladığınız malzemelerin üstüne dökerken çok yavaş gerçekleştirin bu işlemi. Suyu eklerken bir elinizle de malzemeleri karıştırmaya devam edin. (çok güzel bir kıvam elde edersiniz.)
- Servise hazır olmadan önce karıştırdığınız cacığa, biraz zeytinyağı ekleyin. Ve artık hazır.
Cacık Çeşitleri Var Mıdır?
Özellikle en sevilen mezelerimizden biri olan cacığın birçok çeşidi vardır. Dolayısıyla Bu çeşitler nedir, sizler için listeledik.
- Semizotlu Cacık
- Kuru Cacık
- Kabaklı Cacık
- Marul Cacığı
- Küp Salatalıklı Cacık
Peki lezzetli bir cacığın yanına ne iyi gider sorusuna cevap verelim;
Cacığın Yanına Ne İyi Gider
Köfteli menülerinizden, tavuk yemeklerinize; Kuru fasulyeden, taze fasulyeye; turşulu yemeklerinizden birçok ürüne kadar eşlik eder. Ve hemen hemen her yemeğin yanına lezzetli bir mezedir.
Cacık Kilo Yapar mı ?
Birçok yemek türünün vazgeçilmez mezesidir cacık. Yemekte sağlık ve lezzet arayanların tercihidir. Bununla birlikte cacık kilo yapar mı sorusu da merak edilmektedir. Cacık kilo aldırır mı?
Cacık düşük kalorili bir yiyecektir. Dolayısıyla dengeli tüketirseniz kilo aldırmaz.
x