1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Tutmayan Yoğurt Yeniden Mayalanır Mı?

Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz.

  • Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
  • Fırınınızı 75°C ayarlayarak 15 dakika boyunca bekletin.
  • Buz dolabınızdan sütünüzü çıkartın ve fırına koyun. Bu işlemden sonra bir saat kadar bekletin.
  • Bir saat sonunda sütünüzü fırından çıkartın. Ve buzdolabına koyun.

Tutmayan Yoğurttan Ne Yapılır?

Yoğurt sağlık açısından insana birçok fayda sağlar. Özellikle ev yapımı yoğurt, şifa kaynağıdır. Peki tutmayan yoğurttan ne yapılır? Bilmeniz gerekenleri cevaplıyoruz.

  1. Tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilirsiniz. Hanımların yaşayabileceği bu soruna karşın tutmayan yoğurdunuz ne yapacağınızı ilk paragrafta anlatmıştık. Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz.
  2. Çökelek yapabilirsiniz: Tutmayan yoğurdunuz için üzülmeyin. İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz. Yoğurdunuz tutmadıysa ocağa alın ve kaynatmaya başlayın. Peltek kıvamına gelecek. Kaynama esnasında kaşıkla karıştırmayı unutmayın. Özellikle tahta kaşıkla karıştırın. Taneler tencerenin yüzeyine çıktıktan sonra biraz daha kaynatmaya devam edelim. Yoğurt katılaştıktan sonra ocağın altını kapatın. Bir tülbent ya da tel süzgeç ile süzdürün. Ve dolapta bekletin. İşlem tamam, dolapta bekletip afiyetle yiyebilirsiniz.

Yoğurt Neden Tutmaz?

Tutmayan yoğurt tekrar nasıl mayalanır sorusuna cevap verdik. Ancak diğer önemli bir soruysa yoğurdun neden tutmadığıdır. Özellikle mayalama işlemi sırasında kullandığınız süt gerektiği kadar sıcak değilse, yoğurdunuz tutmayacaktır. Bu durumla karşı karşıya gelirseniz, bir tencere alın. Sıcak suyu içine doldurun ve yoğurt tasını içine yerleştirerek kapağını kapatmaktır.

Bununla beraber yoğurdunuzu mayalarken kutu süt kullanmaktan kaçının. Yoğurdunuzun tutmasına mani olur. Bunun nedeni ise; yoğurdun mayalanması için lazım olan yararlı bakteriler kutu süt içerisinde yaşayamaz. Yani yoğurt mayalama işlemi için istediğimiz sonucu alamayız.

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

Yoğurt mayalama işlemi esnasında bilmeniz gereken püf noktalar oldukça yarar sağlar. Dolayısıyla yoğurt mayalamanın püf noktalarını öğrendikten sonra istediğiniz sonucu almanız daha kolay olacaktır.

  • Marketten aldığınız kutu sütlerini kullanmayın.
  • Manda sütü kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Maya için kullanacağınız yoğurt susuz olsun.
  • Yoğurt mayalamayı bitirdikten sonra üstüne bir örtü kapatın. Bu işlem sütün soğumaması için önemlidir.
  • Mayanızı az kullanırsanız yoğurdunuz daha tatlı olacaktır. Damak tadınıza göre deneyerek bunu belirleyebilirsiniz.