1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Tereyağı Nasıl Yapılır ?

Tereyağı nasıl yapılıyor bilmek, önemlidir. Çnükü günlük hayatta alacağınız enerjiyi doğal yağlarla sağlayabilirsiniz. Doğal ve katkı maddesi içermeyen yağları tükettiğiniz takdirde sağlığınız açısından yararı çok fazla olacaktır. Özellikle geleneksel yollarla üretilen ve doğallığını hiç yitirmeden 1940 yılından bugüne taşıyan Arslan tereyağıyla hem damak zevkinizi doruklara çıkaracaksınız hem de sağlığınızı güzel bir boyuta taşıyacaksınız.

TEREYAĞI NASIL YAPILIR?

Tereyağı, önceki dönemlerde yayıklarda yapılırdı. Yayık, sütün çalkalanmasını sağlayan tahtadan yapılan bir kaptır. Yayıklara doğal süt ekleyip dövülürdü hatta bu işleme yayıklama denir. Yayıklamanın sonucunda tereyağını elde ederlerdi.

Tereyağı, günümüzün gelişen teknolojisiyle birlikte hızlı bir üretim kazanıp her yerde ulaşılabilir hale gelmiştir. Fakat tercih ederken doğallığı dikkate alınmalıdır ki sağlığınıza katkısı olsun.

HAKİKİ TEREYAĞI OLDUĞU NASIL ANLARIZ?

  1. Tereyağını erittiğinizde parçalanmadan bütün halde eriyorsa hakiki tereyağıdır. Tereyağının eridiğini gördüğünüzde parçalanıyorsa hakiki değildir.
  2. Tereyağını tavada erittiğinizde köpürüyorsa hakikidir.
  3. Hakiki tereyağı oda sıcaklığında yumuşar. Eğer tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamakla kalmayıp tamamen erirse hakiki tereyağı değildir.
  4. Hakiki tereyağını bıçak yardımıyla kolay kolay kesemeyiz.

EVDE TEREYAĞI NASIL YAPILIR ?

Tereyağı, tam yağlı çiğ süt veya taze sütle mayaladığımız yoğurtla ortaya çıkar. Böylece evde bu iki yöntemi uygulayarak doğal bir tereyağı yaparsınız.

  1. Tam yağlı çiğ sütü kaynatın, üzerinde biriken kaymakları alın. El blenderiyle yağ ve soğuk su karışana kadar çırpın. Su ve yağ iyice kaynaştıktan sonra süzgeç veya tülbentle suyunu süzün ve tereyağını elde etmiş olursunuz.
  2. Taze sütle mayaladığınız yoğurdun kaymağını alın. El blenderiyle yağ ve soğuk su karışana kadar çırpın. Su ve yağ iyice kaynaştıktan sonra süzgeç veya tülbentle suyunu süzün ve tereyağını elde etmiş olursunuz.

TEREYAĞININ FAYDALARI NELERDİR ?

  1. Kalsiyum açısından zengindir.
  2. Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  3. İltihapları giderir.
  4. Vücudun toksinlerden arınmasında yardımcı olur.
  5. Bağışık sistemini güçlendirir.
  6. Kemik sağlığını korur.
  7. Sindirim sistemini düzenler.
  8. Kötü kolesterol düşer.
  9. Cildi besler.
  10. Cilde nem kazandırır ve parlaklık verir.

BAL VE TEREYAĞI NEYE İYİ GELİR?

Bal ve tereyağı ikilisi genellikle kahvaltı sofralarında tercih ettiğimiz tadına doyamadığımız ikilidir. Damak zevkinizi doruklara ulaştıran bu lezzetler ayrı ayrı faydalıyken ikisi bir araya gelince faydası iki kat artmaktadır. Leziz tadı yanında sağlığınıza iyi gelen yanıyla bal ve tereyağını tüketmenizi önerirler.

  1. Doğal bir antibiyotik özelliği taşır.
  2. Kuru öksürüklerinizin hafiflemesinde yardımcı olur.
  3. Balgam söktürücüdür.