Mutfakların vazgeçilmezi olan tereyağı içerisinde bulundurduğu zengin vitamin mineralleriyle
yemekleri daha lezzetli ve sağlıklı hale getiriyor. Lezzetini bir kenara bırakıp insan sağlığına
olan etkilerine baktığımızda ise tereyağının sağlık açısından etkileri günümüzde hala
tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kalsiyum açısından zengin olan tereyağı kemik
sağlığını koruma özelliğiyle biliniyor. Aynı zamanda içerisinde bulundurduğu yağda eriyen A,
D, E ve K vitaminleri ile de bağışıklığı güçlendirici özelliği de bulunuyor. İçerdiği
antioksidanlar sayesinde ise hücre fonksiyonlarını destekliyor. Kötü kolesterolü ise önemli
ölçüde düşürme görevini üstleniyor.
Tereyağı tüketirken ilk olarak içerisinde katkı maddesi olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Gereğinden fazla ve dengesiz bir şekilde tüketilen tereyağının oluşturacağı zararların yanı
sıra katkı maddesi olan tereyağları kalp sağlığını ayrıca tehlikeye atmaktadır.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tereyağının faydaları olduğu kadar zararları da var.
Burada önemli olan ise denge. Her besin gibi tereyağı da fazla tüketildiğinde yarardan çok
zarar getirebiliyor. Fazla tüketimde kalp ve damar sağlığı açısından sorunlara yol açmasının
yanı sıra;
- Yüksek kalori ise obezite riskini artırma,
- Karaciğer yağlanması,
- Kan şekeri dengesini bozma gibi olumsuz yönleri de bulunuyor.
- Tereyağının dengeli tüketimde sağlığı olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir.Fakat tereyağı
- Tüketmek isteyen bireyler kendi sağlık durumlarını göz önünde bulundurmalı ve o doğrultuda hareket etmelidir.
Tereyağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Tereyağı, mide ve bağırsak sağlığı açısından oldukça önemli bir gıdadır. Mide ağrısına iyi
gelir. Sindirimi destekler.
Vücuttaki iltihabın giderilmesinde rol oynar.
Bulundurduğu D vitamini ile kemik sağlığını korur ve kemik erimesi gibi hastalıkların önüne
geçer.
A vitamini bakımından zengin olması ile göz sağlığına katkı sağlar.
Tereyağını Kimler Tüketemez?/Tüketebilir?
Faydaları saymakla bitmeyen tereyağı bazı insanların sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Şeker, reflü, diyabet hastalığı olanların tereyağı tüketirken dikkat etmesi ve doktor
denetiminde tüketmeleri gerekmektedir.
Tereyağında diğer süt ürünlerine göre daha az laktoz bulunmaktadır. Sebebi ise yapım
aşamasında sıvı kısmın yağdan ayrılmasıdır. Bu nedenle laktoz intoleransına sahip kişilerin
tereyağı tüketmelerinde bir sakınca görülmemiştir. Fakat laktoza aşırı duyarlı olan kişilerinde
bazı septomlar gözlemlenebilir.
Bir Günde Ne Kadar Tereyağı Yenmeli?
Günde 1 yemek kaşığı tereyağ tüketimi sağlık açısından uygundur. Yemeklerde ise sık
kullanımdan kaçınılmalıdır. Ayrıca tereyağının doğal olduğundan ve içerisinde katkı maddesi
bulunmadığından emin olunmalıdır.
Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır?
Gerçek tereyağını anlamak için tereyağını koku, kıvam, renk, içerik ve tat bakımından
değerlendirmek gerekir. Bir tereyağın doğal ve kaliteli olduğunu anlamak için dikkat edilmesi
gereken noktalar şunlardır;
Gerçek tereyağı oda sıcaklığına bırakıldığında yumuşar, kolayca yayılabilir fakat tamamen
erimez.
Yağ yaparken kullanılan hayvanın sütü tereyağının rengini etkileyebilir. Hayvanın beslenme
şekli tükettiği otlar da sütü haliyle de sütün rengini etkileyebilir. Sadece renge bakarak sahte
olup olmadığını anlamaya çalışmak yanıltıcı olabilir. Fakat yağ erirken kendi renginden daha
koyu bir renkte eriyorsa boya kullanılmış demek olabilir.
Kaynar suya atılan bir parça yağ ile de tereyağının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Gerçek tereyağı tek parça halinde erirken sahte olan parçalara ayrılarak erir.