Yoğurt yapımı, sütün mayalanmasıyla oluşan, beyaz koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Binlerce yıldan beri ülkemizde işlenen yoğurt, toplumumuzun beslenmesinde önemli yeri olan bir süt ürünüdür. Genel olarak her çeşit süt kullanılarak yapılabilmesi, satış ve tüketimdeki kolaylıklar oldukça fazla tercih edilmelerine sebep olmuştur. Sağlığa olan büyük faydaları dolayısıyla oldukça sık tüketilen yoğurt, ayran olarak da kültürümüz sofralarında yer almaktadır. Yediden yetmişe her birey için hem erken hem de ilerleyen dönem için büyük avantajlar barındırır. Ev yoğurdu, annelerimizin sık olarak yaptığı ve hazır yoğurtlardan daha sağlıklı olan yoğurtlardır. Özellikle erken dönemde çocukların kemik gelişimi için son derece önemi olan yoğurtların tarihini hiç merak ettiniz mi? Hadi inceleyelim!
Orta Asya’da İlk Yoğurt Süreci
Orta Asya’daki atalarımız, besinlerini barındıkları ortamlardan topladıkları meyve ve sebzeler ile evcilleştirdikleri hayvanlarla sürdürmektelerdi. Genel olarak evcil hayvanlardan elde edilen ürünlerin başındaysa et, süt ve yumurta gelmekteydi. Yerleşik hayata geçmemiş insanlar, besinlerini daha uzun süre kullanabilmek için çeşitli yöntemler gelişmektelerdi. Sütü yoğurt haline getirerek daha uzun süre bozulmadan kullanabilmek söz konusu yöntemlerden birisiydi. Günümüzde ilk yoğurdun nasıl elde edildiğini merak eden oldukça büyük bir kitle mevcut. Hadi ilk yoğurdun nasıl mayalandığına beraber göz atalım.
Yoğurt yapımı araştırmalarının ortaya koyduğu üzere ilk yoğurt tesadüfi olarak mayalanmıştır. Yoğurt mayası içerisinde laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Bu bakteriler sütü oldukça hızlı bir şekilde mayalarlar. Yoğurt yapımı, deneme yanılma (çiğ tanesi, çam kozalağı, karınca yumurtası, vb.) yolu ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda sütün içine önceki mayalanmış olan yoğurttan bir miktar karıştırarak mayalama yöntemi bulunmayı başarmıştır. İlk yoğurdun karınca yumurtasından mı yoksa karınca toprağından mı mayalandığı yönündeki sorulara cevap adına araştırmalar yapılmaktaydı. Bu araştırmaların neticesinde en iyi mayalama tekniğinin karınca toprağı olduğu ortaya çıkmıştır. Böylelikle karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmıştır. Araştırmalar ortaya koyuyor ki, karınca yumurtası ile elde edilen yoğurt, diğer yöntemlere göre daha sağlıklıdır.
Süt ve Süt Ürünlerinin Kemik Gelişimi Üzerine Etkisi yazımızı okumak için buraya tıklayınız!