Süzme yoğurt, dünya çapında popüler olan fermente bir süt ürünüdür.
Arslan Süzme Yoğurdu yüksek kaliteli besinlerle doludur ve birçok sağlık yararı sunar. Ancak onu neyin farklı kıldığını merak ediyorsunuzdur.
Süreci
Süzme Yoğurt, ekşi krema, ayran ve kefir ile birlikte kültürlü (veya fermente) süt ürünleridir.
Fermente süt ürünlerini, sütün doğal olarak oluşan şekeri olan laktozu laktik aside dönüştürmeyle yaparlar. Başlangıç kültürleri olarak Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterilerini kullanırlar.
Süzme yoğurdu normal yoğurttan peynir altı suyu ve diğer sıvıları çıkararak yaparlar.
Süzme işlemi toplam hacmi azalttığından, aynı boyutta bir parti yapmak için normal yoğurttan önemli ölçüde daha fazla süt alır.
Geleneksel olarak yoğurdu, istenilen dokuya ulaşana kadar bez torbalarda üç defaya kadar süzerler. Modern üretim yöntemleri, aynı etkiyi elde etmek için santrifüjleri kullanır.
Bazı şirketler kıvam arttırıcı maddeler veya diğer kuru maddeler kullanır, bu durumda nihai ürüne kuvvetlendirilmiş veya Süzme Yoğurt denir.
Sıvının çoğu çıkarıldığından, süzme yoğurdun farkı normal yoğurttan çok daha kalın ve keskin olmasıdır. Ayrıca daha fazla süt gerektirdiğinden genellikle daha pahalıdır.
Besin karşılaştırması
Normal ve süzme yoğurdun çok farklı beslenme içerikleri vardır. Aşağıdaki tablo, her birinin az yağlı çeşidinden 8 kase karşılaştırmaktadır:
Her iki yoğurt da mükemmel bir magnezyum, B12 vitamini ve iyot kaynağıdır.
Gördüğünüz gibi, süzme yoğurt normal yoğurt kadar karbonhidrat ve şekerin yaklaşık yarısını içerirken, neredeyse iki kat daha fazla protein paketler. Ayrıca daha az kalsiyum ve sodyum içerir.
Bu farklılıklar yoğurdun süzme işleminin bir sonucudur.
Bir yandan, peynir altı suyunu süzme yoğurttan çıkarmak, laktozunun bir kısmını ortadan kaldırarak genel karbonhidrat ve şeker içeriğini azaltır. Öte yandan, süzme işlemi boyunca protein bozulmadan kalır, bu nedenle süzme yoğurdu yoğunluğu çok daha fazla protein sağlar.
Yukarıdaki bilgiler az yağlı sütle yapılan yoğurda dayanıyor. Tam yağlı sütle yapılanlar çok daha fazla yağ ve kalori sağlar.
Örneğin, aynı porsiyon tam yağlı sütle yapılan normal yoğurt 8 gram yağ sağlarken, aynı porsiyon tam yağlı süzme yoğurt 12.25 gramdır – yağ içeriğini sırasıyla iki katına ve neredeyse üç katına çıkarır.
Arslan süt mamüllerininn diğer ürünleri için tıklayın.