Süt, dış dünyada tanıştığımız ilk besin kaynağıdır. Özellikle insan ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılayan sütün, insan vücuduna sunduğu katkı oldukça fazladır. Süt kendisi başlı başına bir besin deposuyken ondan elde ettiğimiz birçok ürün bulunmakta. Süt ve süt ürünleri sağlığımız için oldukça önemlidir. Dolayısıyla sütün önemi kadar ondan elde ettiğimiz: tereyağı, kaymak, peynir, ayran gibi besin grupları da önemlidir.
Süt ve Süt Ürünlerini Hangi Sıklıkla Tüketilmeli?
Süt ürünleri tüketimi insan sağlığı için önemli. Ancak sütün tüketim oranı; fizyolojik durumunuza göre değişiklik göstermekte. Tüketilmesi gereken süt miktarı yaşa göre farklılık gösteriyor:
- 1-3 yaşındaki çocuklar için 4 porsiyon
- 4-6 yaş grubundaki çocuklar için 3-4 porsiyon
- 7-9 yaş arasındaki çocuklar için 3 porsiyon
- 10-18 yaş arasındaki çocuklarda 4 porsiyon
- Yetişkinler için 3 porsiyon
- 60 yaş ve üzeri bireylerde 4 porsiyon
Süt ve Süt Ürünlerinin Saklama Koşulları Önemli
İnsan sağlığını sunduğu sayısız faydadan dolayı oldukça önemli besin kaynağıdır; süt ve süt ürünleri.
A,B,D,E vitaminlerini içinde barındırır. Süt ürünlerinin muhafazası sırasında dikkat edilmesi gerekenler vardır.
Saklanması hususunda dikkat edilmesi gerekenler;
- Aldığınız andan itibaren en hızlı şekilde buzdolaplarınıza yerleştirin.
- Buzdolabınızda paketini açtıktan sonra 3-4 gün saklayabilirsiniz.
- Paketini açmadığınız ürünleri son tüketim tarihine kadar saklayabilirsiniz!
Her şeyin tazesi iyidir. Dolayısıyla süt ürünlerini tazeyken kullanmanız tavsiye edilendir.
Süt ve Süt Ürünleri Diyeti
Süt ve süt ürünlerinin diyet amacıyla kullanımı yaygın bir beslenme biçimidir. Dolayısıyla diyet yapanlar için yeterli miktarda protein bulundurur. Ve öğünlerde tüketimi oldukça yaygındır. Özellikle vitamin açısından da oldukça zengin olan süt ve sütten elde edilen ürünler, diyetlerin vazgeçilmez parçasıdır.
Süt ve süt ürünlerinde son kullanma tarihinin kısa olmasının nedenleri;
Süt ürünlerinin çabuk bozulmasının en önemli nedeni; içinde bulundurduğu bakterilerden dolayıdır. Kısa sürede kimyasal değişime neden olur ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Bununla birlikte süt, içindeki laktik mayalar yüzünden hızlı bozulur. Dolayısıyla hızlı tüketimi oldukça önemlidir.
Süt ve sütten elde edilen ürünler;
Süt, bizler için öyle verimli bir üründür ki, aynı zamanda kendisinden birçok üründe elde ederiz. Bu ürünler sütün kendisi gibi oldukça sağlıklıdır. Bununla beraber tüketimi de gereklidir.