Kahvaltı sofralarımızın daimi üyesi olan peynir, hemen hemen her şeyin yanında enfes uyumuyla baş tacımızdır. Birçok çeşidiyle beraber sofralarımızın en güzel yerini ona ayırırız. Bu yazımızda peyniri evde yapmak isteyenler için maya nasıl hazırlanır sorusuna cevap veriyor olacağız.
Güzel bir peynir yapmak için iyi bir peynir mayasına ihtiyacınız vardır. Çünkü iyi bir maya hazırlamazsanız lezzetli bir peynire de ulaşamazsınız. Özellikle günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte birçok farklı teknikle peynir mayalanabilmektedir. Peynir mayalama işlemine fermantasyon da denir. Teknik adı budur.
Eskiden Peynir Mayası Nasıl Yapılırdı?
Eskiden peynir mayasını yapmak günümüz koşullarına göre daha uzun süren bir eylemdi. Özellikle köylerde peynir mayası yapmak için, hayvanın şirdeninin mukozası çıkartılıp incecik doğranır ve yağı akıtılırdı. Hemen sonrasında evlerin kapısına serilerek kurutulurdu. Kurutma işleminin tamamlanmasının ardından şirdenler tuzlu suda oda sıcaklığı seviyesinde 5 gün bekletilmelidir. Böylece istenen peynir mayasını elde etmiş olacaksınız.
Peynir Mayası Çeşitleri Nelerdir?
Peynir mayası çeşitleri, özellikle günümüz teknolojisiyle beraber iyice çeşitlenmiştir. Özellikle birkaç şeklinden bahsedeceğiz.
- Mikrobiyel Mayalar: Sıklıkla tercih edilen fermantasyon yöntemidir. Yoğurt yapımında kullanılan şekilde elde edilen peynir mayalarıdır.
- Hayvansal mayalar: Memeli hayvanların 4.midesinde bulunan bir enzim çeşidinin salgılatılmasıyla beraber elde edilmektedir.
- Genetik Mayalar: Peynir mayasının özü kimozin enzimidir. Bu enzim çeşidi farklı bir organizmaya transfer edilir. Ve bu organizmanın uygun koşullarla beraber enzim salgılaması ile üretilir.
Geleneksel peynir mayalamak isteyenler için kullanılan yöntem hayvansal mayalardır. Bununla beraber birçok eski yöntem de vardır. Ancak en çok kullanılan yöntem hayvansal mayalardır. Peynir mayası uygun koşullar ve gereken muhafaza sağlanmadığı takdirde zehirlenme yapabilmektedir. Dolayısıyla uygun koşullar kesinlikle sağlanmalıdır.
Peynir Mayalama Nasıl Yapılır?
Peynir mayasını yapmanın birçok yöntemi mevcuttur. Özellikle evde doğal yöntemlerle yapmak isteyenler için Şirden, en klasik yöntemdir. Hala kullanılan bir yöntemdir. Peki bu peynir mayasını nasıl elde edeceksiniz? Öncelikle oğlakların ve buzağıların midesinde bulunan enzimler kullanılmasıyla hazırlanır. Bu hayvanların şirdenleri doğranır. Ve kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir.
Peynir mayalaması için birçok yöntem vardır. İnternetle beraber bu bilgileri rahatlıkla edinebilirsiniz. Ve sevdiğiniz peynir çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.