Manda yoğurdu Zonguldak şehrinin yöresel ürünlerinden biridir. B12, demir, kalsiyum, fosfor ve protein açısından zengin olan bir yoğurt çeşididir. Ülkemizde manda yetiştiriciliğinin az olmasından dolayı manda yoğurdu da oldukça nadir bulunur. Manda sütünden yapılan yoğurtların sahip olduğu %60 kalsiyum ve %40 protein oranına sahiptir. Ayrıca zengin besin içeriği sayesinde kırmızı et tüketmeyen insanlar için en sağlıklı alternatif oluyor.
Manda Yoğurdunun Faydaları Nelerdir?
Tüketilen her ürünün nelere ne kadar faydalı olduğunu bilmek faydalıdır. Çünkü ürün tüketim oranımız konusunda bize yol gösterir. Besin içeriği açısından oldukça zengin olan manda yoğurdu da tüketildiğinde sayısız rahatsızlığa şifa oluyor.
Kemik Gelişimini Güçlendiriyor
Bilimsel olarak da kanıtlandığı üzere neredeyse tüm yoğurtlar kemik ve kemik gelişimi için faydalıdır. Ancak manda yoğurdu diğer yoğurtlara oranla daha fazla kalsiyum içerir. Bundan dolayı osteoporozun ve genel kemik direnci konusunda daha faydalı ve hızlı etki göstermektedir. Bu yüzden kas ve kemik gelişimi destekleyerek vücutta güçlü bir onarım meydana getirir.
Sindirim Sistemini Düzenliyor
Manda yoğurdunun et etkili faydalarından birisi de sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlamak oluyor. Bağırsak florasının daha etkin çalışmasını sağlayan manda yoğurdu aynı zamanda vitamin ve minerallerin daha iyi emilmesine de yardımcı olur. Emilimi sağlanan vitaminlerin arasında bulunan demir vitamini ise kansızlığı önler.
Sütlerde bulunan laktoz değeri pek çok kişide alerjiye neden oluyor. Fakat manda sütünde laktoz oranı oldukça düşük. Dolayısıyla vitamin değerleri açısından zengin olan manda yoğurdunun da içerisinde laktoz değeri oldukça az oluyor. Bu yüzden laktoz alerjisi bulunan çocuklar ve gençler manda yoğurdunu rahatlıkla tüketebilir.
Dikkat düzeyini artırıyor
İçerisinde A, C ve B12 vitamini barındıran manda yoğurdu sinir sistemini yenileyici etkiye sahip. Sağlıklı bir döngüyle yenilenen sinir sistemi beyin sağlığını da doğrudan etkiliyor. Bu sayede beyin sağlığında kaynaklı oluşan konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi problemlerin önlenmesine destek oluyor.
Antibiyotik Etkiye Sahip
B12 vitamini yönünden zengin olan manda yoğurdu bir nevi doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Ayrıca kıvam bakımdan yoğun olmasında ötürü oldukça doyurucu olmasının yanı sıra enerji vermesi sebebiyle vücudu gün boyu zinde tutuyor.