Kahvaltıda kaymak yemek hepimiz için, lezzeti arşa çıkarmaktır. Özellikle bal ile çok iyi ikili olsalar da, tek başına da gayet güzel yeriz. Arslan’ın doğal, geleneksel yollarla yaptıkları kaymağını da denemeniz gerekiyor. Muhteşem kıvamı ile kahvaltınızın keyfine keyif katacak.
Kaymak, kahvaltıda çok popüler olan lezzetli bir süt ürünüdür. İnek veya manda sütünü yoğunlaştırarak ve ardından kremayı dinlenmeye bırakarak elde ederiz. Sütü önce bir tencerede kısık ateşte sürekli karıştırarak yavaş yavaş pişiririz. Bir süre kaynattıktan sonra üzerini kapatarak 5-6 saat dinlendiririz. Kaymak, %60 civarında süt yağı içerdiği için gerçekten zengindir. Kaymağı daha çok tatlılarda (ekmek kadayıfı veya katmer gibi) veya kahvaltıda (bal ile servis ederek) kullanırız.
Arslan kaymağı yeme fırsatınız olursa mutlaka deneyin! Hele ki geleneksel mandıralarında satılan kaymağı, yurtdışındaki Türk marketlerinde satılan kaymaklara hiç benzemiyor. Teneke veya plastik tüplerde satılan bu kaymak büyük hayal kırıklığı yaratır.
Nasıl Yaparız?
Kaymak, taze manda ve inek sütünün geniş bir tavada kısık ateşte, kreması kalın bir kabuk oluşana kadar kaynatılmasını gerektiren bir zahmete sahiptir. Deri sıyrılır ve katmanlar halinde buzla soğutulur, kaymak olağandışı kaygan dokusunu verir. Isıyı 85 derecenin altında tutmak, bazı bakterilerin hayatta kalmasını sağlar ve karakteristik ekşilik dokunuşunu geliştirir.
Kaymak tartışmalarının, tartışma konusu pastörizasyon konusudur. Artık birçok kişi kaymağın içerisi için pastörize süt kullanıyor, bu yüzden daha uzun sürüyor ama tadı öldürüyor ya da korumak için başka şeyler ekliyorlar ve tadı plastik gibi oluyor. Arslan süt mamulleri gibi temiz, steril bir mutfakta yapılırsa güvenlidir.
Manda sütünün az olması nedeniyle günümüzde marketlerde satılan kaymakların çoğu inek sütünden yapılıyor ve birçok tüketici değişime alıştı. Manda sütünde inek sütünden daha fazla protein ve mineral ve kaymak dokusunda önemli bir faktör olan iki katı yağ vardır.
Herkesin hemfikir olduğu şey ise kaymağın Türk mutfağındaki eşsiz yeridir. Osmanlı döneminde imparatorluk boyunca yenen önemli bir besindi. Kaymak, bugün Balkanlar, İran ve Osmanlı kültürünün yayıldığı diğer ülkelerde birçok biçimde yere sahiptir. Ayrıca Ramazan orucunu açmak için geleneksel olarak kullanılan yiyecekler arasında yer alır.
Arslan Süt Mamulleri’nin diğer ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.
Ayrıca İnstagram adresimiz.