Lezzetli bir süt ürünleri arasında kaymak, Türk mutfağının sevilen kremalarından biridir. Kahvaltı soflarımızın olmazsa olmazı olan kaymak, oldukça besleyici ve doyurucu bir gıdadır. Türkiye, hayvancılık sektörünün gelişmiş olmasıyla süt ürünleri konusunda büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Bunun yanı sıra kaymağın faydaları sayamayacak kadar fazladır. Bu bağlamda düzenli kaymak tüketimiyle daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Peki oldukça sağlıklı olan kaymakların nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi? Hadi öğrenelim!
Kaymak Nasıl Üretilir?
Kaymak süt ürünlerinin yağını yoğunlaştırarak elde edilen lezzetli bir süt ürünüdür. Yapıldığı sütün çeşidine göre lezzeti değişmektedir. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan kaymak, birçok yemeğin ve tatlının yanında keyifle tüketilmektedir. Kaymak çeşitleri arasından en çok tercih edileni manda sütünden üretilen kaymaktır.
Kaymak ürünlerinin üretim serüveni, sütün üzeri kaymak tutuncaya kadar pişirilmesiyle başlar. Ardından üzeri kaymak tutan süt, ateşten alınarak biraz dinlendikten sonra buzdolabına koyarak bir gün dinlendirilmektedir. Bir gün sonra sütün üzerinde oluşan kaymağı alarak keyifle tüketebilirsiniz. Süt alırken ürünlerin kaliteli markalar tarafından hijyenik koşullarda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Hijyenik koşullarda üretilmeyen süt ürünleri, oldukça ciddi sağlık problemleri yaşamanıza sebep olur.
Kaymağın Faydaları Nelerdir?
- Sofralarda lezzeti ile meşhur süt ürünleri geleneksel lezzetlerimizden olan kaymak, içerdiği besin değeri sayesinde insan vücudunda sayısız fayda barındırıyor. Faydalarından bahsedecek olursak;
- Şişkinliğin giderilmesini sağlayan kaymağı vücudunuzda şişkinliğin oluştuğu bölgeye krem gibi sürmeniz halinde bir süre sonra şişkinliğin azaldığını görebilirsiniz.
- Kaymak tüketimi cilt sağlığı içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Düzenli tüketildiği takdirde cildinizin daha sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır.
- Vücutta zararlı bakteriler ile savaşır ve düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
- Süt kaymağı bal ile karıştırılıp tüketildiğinde gıdaların hazmedilmesine katkı sağlar.
- Diş çıkaran bebekler için faydası ise, daha kolay ve hızlı diş çıkarmasına yararı olacaktır. Bu nedenle kaymak ürünlerini satın alırken dikkat etmeniz gereken diğer bir noktada satın almayı düşündüğünüz kaymak ürününün içeriğinde katkı maddesi bulundurmaması olmalıdır.
Kaşar Peynirinin Faydaları blog yazımızı okumak için buraya tıklayınız!