1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Homojenize Yoğurt Nedir?

Bazen marketlere gittiğimizde bazı yoğurtların üstünde ”Homojenize Yoğurt” yazısını görürürüz. Bazı insanlar homojenize yoğurt ne demek, bilmez. Bu yazımızda size bunu anlatıyoruz.

Peki homojenize yoğurt nedir ?

Yoğurt, en çok bildiğimiz ve tükettiğimiz süt ürünüdür. Yoğurdu üretirken homojenizasyon işlemi en çok emek ile enerji gerektiren adımlardandır.
Yoğurt sütü homojenize edildiğinde, yağ kürecikleri daha küçük yağ parçacıklarına bölünür. Böylece yoğurt kaymağına daha kolay dâhil olur. Yoğurtta kaymak oluşumu karmaşık bir süreçtir çünkü kaymak sıcaklık değişimlerine, kültür yoğunlaşmasına ve yapma aşamasındaki titreşimlere duyarlıdır. Süt homojenleşirken depolama sabitliği sağladığını biliyoruz.
Homojenizasyon işlemindeki basınç, proteinler ve yoğurdun kaliteli olması üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Böylece burdan anlayabiliriz ki Arslan süt mamulleri kaliteden ödün vermeden yoğurt sütünü kısmi olarak homojenleştirir.
Marketlerde bulunan çoğu inek, keçi ve koyun sütü homojenizedir. Homojenize olmayan sütte kaymak, tıpkı sütte olduğu gibi yoğurdun üstüne çıkacak ve yoğurdun üst tabakası daha kalın ve sarı renkli olacaktır

Homojenize yoğurt, homojenize edilmiş sütten yapılır. Bunun için öncelikle sütü nasıl homojenize ediyorlar, bilmemiz gerek.

Sütü Nasıl Homojenize Ederiz?

Sütü tadı için homojenize etmezler. Süte alışık olduğumuz zengin, beyaz rengini ve pürüzsüz dokusunu vermek için homojenize ederler. Bu işlem, kaymağın yukarı çıkmasını engeller. Böylelikle kaymağı içmeden önce sütü kendiniz tekrar karıştırma adımından sizi kurtarır. Homojenizasyon işleminin sütünüzün tadına veya içeriğine hiçbir etkisi yoktur.
Sütü kendi haline bırakırsak eğer doğal olarak oluşan süt yağı parçacıkları yüzeye çıkar. Bunlar da bir kaymak tabakası oluşturur. Sütü homojenize etmek bu süt yağını daha küçük parçacıklara ayırmak için yüksek basınçlı bir yöntem kullanarak karıştıran ve dağıtan basit bir işlemdir. Bittiğinde, küçük parçacıklar daha homojen bir karışım oluşturmak için sütte asılı kalır. 19. yüzyılda standart hale gelen homojenizasyon işlemi, hiçbir katkı maddesi veya kimyasal işlem içermeyen bir adımdır.

İnsanlar homojenize edilmemiş süt satın aldıklarında, ya üstteki kaymak tabakasını sıyırırlar ya da kaymağı sütün içine eşit olarak dağıtmak için sütü çalkalarlar.

Pastörize Süt ile Homojenize Süt Arasındaki Farklar

Süt homojenizasyonu, süt pastörizasyonundan tamamen ayrı bir işlemdir. Çoğu durumda, sütü önce pastörize ederler ve daha sonra homojen bir karışım oluşturmak için süt yağını karıştırıp süt içinde dağıtmak için homojenleştirme işlemi yaparlar.

Arslan Süt Mamülleri’nin Homojenize Yoğurduna ve daha fazla sağlıklı ürününe ulaşmak için tıklayabilirsiniz.