1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Evde Nasıl Kefir Yapılır? Kefirin Faydaları Nelerdir?

Probiyotik zengini, bağırsak dostu olarak bilinen kefir bağışıklık sistemimizi desteklemesi açısından önemli bir besin kaynağıdır. Kuzey Kafkasya’dan yayılan ve başta Orta Asya olmak üzere tüm dünyada sıklıkla tüketilen kefirin beslenmemizdeki yeri azımsanamayacak kadar fazladır. Kefir, ilk olarak keçi sütünün fermente olmasıyla elde edilen ve günümüze kadar ulaşmış olan bir içecektir. İçerdiği vitaminlerle ve sağlığa olan olumlu etkisiyle yaşam katiletisini artırdığı bilinmektedir.

Yararlı bakterileri sayesinde her evin vazgeçilmezi haline gelen ve bir çok hastalığa iyi gelen kefir, her bireyin tüketmesi gereken sağlık açısından olumlu etkilere sahip  bir içecektir. Kefirin faydaları arasında;

  • Vücudu enfeksiyonlara karşı koruması,
  • Bağırsak florası sağlığına iyi gelmesi,
  • Sindirim problemini azaltmaya yardımcı olması,
  • Vücuttaki sağlıklı bakteri dengesini koruması,
  • İçerisinde bulundurduğu D vitamini, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller sayesinde kemik ve diş sağlığını olumlu yönde etkilemesi,
  • Biotin sebebiyle sağlıklı saç ve cilt görünümü elde etmenizi sağlaması,
  • Düzenli tüketildiğinde uykusuzluk sorunlarını yüksek oranda düzeltmesi,
  • Kronik yorgunluğa iyi gelmesi,
  • Kötü kolesterolü düşürmesi,
  • Laktik asit, asetik asit polisakkarit gibi bileşenler sayesinde yaraların iyileşme süreçlerini hızlandırması gibi durumlar yer alır.

Kefirin Tarihçesi: Kefir Nasıl Bulundu?

Tarihi 5000 yıl önceye kadar uzanan kefirin göçebe Türkler tarafından bulunduğu bilinmektedir. Hayvancılıkla da yakından ilgilenen Orta Asya ve Kafkasya Türkleri hayvanların sütlerini sıklıkla tüketmekteydiler. Tulum içerisinde saklanan fermente süt üzerine eklenen taze sütün birleşimi ve sürekliliği ile ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Adını ise keyif veren mest eden anlamına gelen “keyf” kelimesinden aldığı söylenir.

Tibetli rahipler tarafından şifa olarak görülüp tüketilmesinden, Türklerin savaş performanslarının merak edilip Avrupalılar tarafından dikkat çekmesine kadar kefir tüm dünyaya yayılımını tamamlamıştır. Bir çok medeniyet tarafından da yüzyıllar boyu sağlığa etkisi ve lezzeti açısından tüketilmeye devam etmiştir.

Neden Kefir İçmeliyiz, Her Gün Kefir İçilir mi?

Vücudumuzun direnç kazanması ve bağışıklık sistemimizin düzenli çalışması için kefir tüketimi oldukça önemlidir.

Her gün tüketilen kefir sindirim sistemimizin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hastalıklara karşı olan direncimiz artar ve daha çabuk iyileşmemizi sağlar. Kendimizi daha sağlıklı hissetmek ve gerekli enerjiyi sağlamak açısından kefir tüketmek gereklidir.

Evde Kefir Tarifi

Yapımı oldukça basit olan kefir evinizde de üretebileceğiniz uğraşsız bir içecek. Gerekli malzemeleri temin edip gerekli ortamı sağladığınızda siz de evde kendi kefirinizi yapabilirsiniz.

Kefir Yapımı İçin Malzemeler;

  • Kefir mayası
  • Süt
  • Cam kavanoz
  • Süzgeç 

Yapımı;

  • Cam kavanoza 1 yemek kaşığı kadar mayayı ve 1 litre sütü ekleyin.
  • Kavanozun kapağını hava alacak şekilde kapatın.
  • Kavanozu serin ve karanlık bir yerde 1 veya 2 gün fermente etmeye bırakın.
  • Süre tamamlandığında kefir tanelerini süzerek ayırın.

Kefir Yapımının Püf Noktaları

  • Plastik süzgeç ve plastik bir kap kullanmak,
  • Kapağı havalandırmak tam kapatmamak ya da üzerinde delik açmak,
  • Oda sıcaklığı ve karanlık bir ortam sağlamak,
  • Cam kavanoz kullanmak,
  • Tahta kaşık kullanmak.

İlginizi Çekebilir: Tereyağı Faydalı mı, Faydasız mı?