Beyaz peynirin faydaları, zihinsel ve fiziksel gelişim için son derece önemli bir noktada yer alır. Kahvaltıların olmazsa olmazı, ağızlarda dağılan lezzetiyle kahvaltı sofralarımızdan asla eksik etmediğimiz beyaz peynirlerin sayısız faydalarını biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız hadi hemen anlatalım!
Beyaz Peynir, dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin kahvaltı zamanında mutlaka tüketilen süt ürünlerinden bir tanesidir. Türk sofralarında da önemli bir yere sahip olmaları faydaları ve lezzeti bakımından çoğu insanın vazgeçilmezi. Vitamin ve mineral yönünden en zengin besinlerin başında gelmesi, her gün bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda beyaz peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor.
Beyaz peynirin faydaları ilk olarak sağladığı enerji değerleriyle öne çıkıyor. Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden oldukça zengin bir besin olmaları ve vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamaları gün içerisinde daha zinde bir yaşam sunuyor. Özellikle çocukların daha güçlü kemiklere sahip olması için her gün düzenli ve ölçülü şekilde peynir tüketmeleri tavsiye edilir. Gelişim çağında sağlam beslenmek, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı aksatmamak ve diğer öğünleri dengeli bir şekilde devam ettirmek ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı bir yaşamın en önemli anahtarlarından bir tanesidir.
Tam Bir Enerji Deposu
Gün içerisinde zinde ve enerjik olmak her bakımdan son derece önem arz eder. İyi bir uyku, enerji bakımından çok önemli bir gereklilik olduğu gibi iyi bir beslenme şekli de günlük enerjinizi sabit noktada tutma konusundaki en önemli anahtardır. Güne başlarken yapacağınız sağlıklı bir kahvaltıyla ve geri kalan öğünlerle gününüzü daha enerjik bir şekilde geçirebilirsiniz. Kahvaltıda beyaz peynir tüketmek, başta çocuklar olmak üzere her yaştan insan için hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğün sağlar. Özellikle içerdiği vitamin ve mineraller dolayısıyla beyaz peynirin faydaları tartışılamaz!
Beyaz Peynirin Faydaları Bağışıklık Sisteminin En İyi Dostu
Bağışıklık sistemimiz, yaşanması muhtemel hastalıklar için en güçlü silahımızdır. Dolayısıyla bağışıklık sistemimizi faydalı besinlerle desteklemek, kendimize yapabileceğimiz en iyi yatırımdır. İşte tam da bu noktada beyaz peynirin faydaları devreye giriyor. İçeriğinde bolca bulunan vitaminler, hastalıktan uzak kalmanız için adeta altın niteliğinde.
Kemik Gelişimi İçin Birebir
Büyüme çağında kemik gelişimi çocuklar için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda gelişimi desteklemek için kahvaltı ve diğer ara öğünlerde beyaz peynir tüketimi, çocukların ilerleyen yaşlarda daha güçlü bir kemik yapısına sahip olmalarını sağlar.
Tam Bir Protein Deposu
Vücudun genel fonksiyonlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmesi için protein oldukça gereklidir. Her gün bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketimi ihtiyacınız olan proteini almanızı sağlar. Bu nedenle özellikle sporcular için öğünlere beyaz peynir eklemek, kas gelişimi açısından son derece önemlidir. Beyaz peynirin faydaları demişken, her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi çok fazla beyaz peynir tüketmek de belirli bir noktada sorun yaratabilir.
Beyaz Peynirden Alacağınız Kalori Miktarları ve Besin Değerleri
Kalori Miktarları:
- Bir dilim beyaz peynir: 93 kalori
- Bir yemek kaşığı beyaz peynir: 31 Kalori
- 50 gram beyaz peynir: 155 kalori
- 100 gram beyaz peynir: 310 kalori
Besin Değerleri:
- 207 mg Kalsiyum
- 7.29 gram Yağ
- 21 mg Kolesterol
- 0.05 Demir
- 211.2 mg Sodyum
- 37.8 mg Potasyum
Beyaz Peynir Çeşitleri
Beyaz peynir faydalarına değinmişken beyaz peynir çeşitlerine değinmemek olmaz. Birçok farklı peynir çeşidi bulunsa da sağladıkları vitamin ve mineraller her zaman aynıdır. Ülkemizde en çok tüketilen beyaz peynir çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Lor Peyniri
- Çökelek Peyniri
- Mihaliç Peyniri
- Küp Peyniri
- Civil Peyniri
- Sıkma Peynir
- Örme Peynir
- Çeçil Peynir
Peynir çeşitleri arasında seçim yaparken damak zevkiniz elbette önemli. Fakat raf ömrü gibi hususlara da dikkat etmeniz gerekir. Süt ürünleri alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız buraya tıklayarak bilgilendirici yazımızı okuyabilirsiniz!