1940'tan Bugüne Geleneksel Lezzet

Ayran Aşı Çorbası Tarifi

Soğuk ve sıcak olarak hazırlanan ayran aşı çorbası lezzetinin dışında doyuruculuğuyla da biliniyor. Ayran aşının soğuk ve sıcak hazırlanmaktadır. Hadi şimdi damakları lezzetlendirecek ayran aşı çorbası nasıl hazırlanır, tarifi nedir inceleyelim;

Soğuk Ayran Aşı Çorbası;

  • Öncelikle derin bir tencere alın
  • Yıkamış olduğunuz yarmayı tencerenin içine ilave edin. Yarmanın üzerine haşlamış olduğunuz nohutları ekleyin.
  • Kaynattığınız suyu tencerenin içine ekleyin ve ocağı orta derecede açın.
  • Malzemeler gereken kadar yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın ve çorbayı soğumaya bırakın.
  • Çorba soğuduktan sonra bir kaba yoğurt alıp güzelce çırpmaya başlayın.
  • Soğuyan çorbaya bu yoğurdu dökün.
  • Tereyağı alın ve erimeye bırakın.
  • Daha sonrasında nane ile beraber erittiğiniz tereyağını çorbanın içine ilave edin ve çorbanızı soğumaya bırakın.

Sıcak Ayran Aşı Çorbası;

  • Yıkamış olduğunuz yarmayı derin bir tencereye alın.
  • Haşlamış olduğunuz nohutları yarmanın üzerine ekleyin.
  • Kaynattığınız suyu tencerenin içine ekleyin ve orta derecede pişirmeye başlayın.
  • Bir kaba yoğurdunuzu alın ve çırpmaya başlayın.
  • Kuru nane alın ve tereyağını eritirken beraberinde pişirin.
  • Hazırlamış olduğunuz tereyağını çorbanın üstüne ekleyin ve karıştırın.
  • Ve artık çorbanız afiyetle yemeye hazır.

Ayran Aşı Nedir?

Genellikle ülkemizin her yöresinde ismi değişebilen çorba, Ağrı’da Gırar, Diyarbakır’da Mastava olarak bilinir. Ülkemizin her bölgesinde bilinen bu lezzetin bölgeden bölgeye adı, tadı değişiyor ancak enfes lezzet yiyenleri her zaman mest ediyor. Bu çorbanın tarihini merak eden okurlarımız için, ek bilgi adına Diyarbakır Mastavası 11 Kasım 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi ve coğrafi olarak işaret aldı.

Ayran Aşı Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Özellikle türk mutfağının önemli çorbalarından biri olan ayran aşının faydaları saymakla bitmiyor. Okudukça bu çorbanın mutfağımızda neden önemli bir yeri işgal ettiğini anlayabilirsiniz.

Ayran aşının 6 temel faydasını hep birlikte öğrenelim;

  • Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Diş sağlığının korunması için destek sağlar.
  • Hafıza sorunun çözülmesinde yardımcı olur.
  • Çocuklarda büyümeyi teşvik edici bir güç kaynağıdır.
  • Kötü kolesterolü düşürmek için etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Arslan Yoğurt İle Ayran Aşı Bir Başka!

Ayran aşının müdavimleri Arslan Yoğurt ile bu lezzeti tekrar keşfedecek. 1940 yılından beri geleneksel yöntemlerimizle hazırlanan yoğurdumuz ile ayran aşının tarifsiz lezzetine hazır mısınız? İyi bir yemek hazırlamak için yemeğin içeriğinde bulunacak olan ürünlerin kalitesi oldukça önemli. Bu bağlamda iyi bir ayran aşını hazırlarken kullanacağınız yoğurt, çorbanın lezzetinin iyi veya kötü olacağının belirlendiği bir yol ayrımıdır. Dolayısıyla ayran aşı severlerin Arslan Markasının doğal yoğurdunu kullanarak bu eşsiz lezzeti tekrar keşfetmesini istiyoruz. Özellikle sofrasından Arslan yoğurdunu eksik etmeyen herkesin anılarında biriktireceği lezzetli tatlar kalması dileğiyle. Üründe kalite yemekte lezzeti belirler.

Yoğurt tüketmek ağız kokusunu önlüyor isimli blog yazımızı okumak için buraya tıklayınız!